Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveiligheid-info.nl Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveiligheid-info.nl

Brandpreventie bedrijven

In Nederland moet je als bedrijf beantwoorden aan de eisen in de Arbowet en in het Bouwbesluit 2012, ook wat betreft brandveiligheid. Daarvoor kan je terecht bij een brandpreventie bedrijf. Deze firma’s beschikken over gediplomeerde adviseurs die jou helpen met het analyseren van de mogelijke risico’s en het opstellen van de nodige preventiemaatregelen. Ontdek hier wat brandpreventie bedrijven voor jouw onderneming kunnen doen, waarvoor je ze kan inschakelen en hoeveel ze kosten.

 

 

4 vragen over brandpreventie bedrijven

Erkend brandpreventiebedrijf inschakelen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Via onze offertedienst brengen we je gratis in contact met verschillende specialisten actief in je buurt. Interesse? Vul dan het aanvraagformulier in.

brandpreventie bedrijven

 

VRAAG 1: waarom een brandpreventie bedrijf inschakelen?

Elk bedrijf in Nederland is verplicht om brandpreventiemaatregelen te nemen. Dit is vastgelegd in het Bouwbesluit 2012 en de Arbowet. Welke maatregelen je neemt, laat je dan uitzoeken door professionele brandpreventie bedrijven:

 • Conform de wetgeving: elk type pand moet voldoen aan enkele brandpreventie eisen. Denk maar aan het aantal rookmelders, de opslag van bepaalde stoffen, het aantal verplichte vluchtroutes, … Een ervaren preventiespecialist is op de hoogte van de huidige wet- en regelgeving.
 • RI&E op maat: een expert in brandpreventie komt altijd langs voor een uitgekiende analyse en helpt met het opstellen van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op maat van jouw onderneming. Heb jij bijvoorbeeld een brandmeldinstallatie (BMI) nodig? En met welke arbeidsrisico’s dien jij rekening te houden? Een expert zoekt het voor je uit!
 • Professionele begeleiding: een brandpreventie bedrijf helpt niet alleen met het opstellen van een RI&E, maar helpt je ook graag verder met het uitvoeren van de preventiemaatregelen. Zo staan zij in voor de installatie en het onderhoud van rookmelders, blusmateriaal, noodverlichting, …
 • Betrouwbaar aanspreekpunt: voer je op termijn belangrijke wijzigingen door in je firma? Stockeer je binnenkort ook brandbare stoffen? Of neem je nieuwe machines in gebruik? Dan kunnen deze veranderingen de brandveiligheid beïnvloeden. In dit geval kunnen nieuwe maatregelen nodig zijn.

BELANGRIJK: schakel een professioneel brandpreventie bedrijf in om jouw risicoanalyse op maat te verzorgen. Kom in contact met professionals actief in je regio via onze gratis offertedienst.

 


VRAAG 2: wat zijn de taken van een brandpreventieadviseur?

Als je voor jouw onderneming een gespecialiseerde firma inschakelt, sturen zij een brandpreventieadviseur naar je toe. Welke taken kan je aan zo’n specialist toevertrouwen?

 

1. Voert een risicoanalyse uit

De 3 meest voorkomende brandoorzaken in bedrijven zijn de onjuiste omgang met gevaarlijke stoffen & installaties, onvoldoende voorlichting voor werknemers over de brandveiligheid in het bedrijf en een gebrekkig besef van de risico’s in de omgang met bepaalde stoffen. Op basis van een vooraf opgestelde vragenlijst conform de geldende wetgeving komt een expert bij je langs. Bij de risicoanalyse besteedt hij veel aandacht aan mogelijke gebreken in je firma.

 

2. Stelt een RI&E op

De risicoanalyse vormt de basis voor het RI&E, ofwel de Risico Inventarisatie & Evaluatie van je bedrijf. In dit dossier zijn alle risico’s omtrent de aard en de werkzaamheden van het bedrijf duidelijk in kaart gebracht. Zo gaat het brandpreventiebedrijf de oorsprong van alle risico’s na, omschrijft het alle risico’s gedetailleerd en suggereert het welke maatregelen je moet nemen. Het is dus van belang om dit document correct en grondig op te stellen.

 

3. Brengt de brandveiligheid van je gebouw in orde

In het RI&E staan dus alle risicofactoren duidelijk opgelijst. Daarin vind je een overzicht van o.a. de te nemen maatregelen en een inschatting van de ernst van de situatie. Indien gewenst, maakt een expert ook een budgettering op met daarin een richtprijs van alle voorgestelde maatregelen. Bovendien kan je een brandpreventie firma ook inschakelen om jouw installaties te onderhouden.

 

4. Fungeert als adviesgevend orgaan

Een brandpreventie firma staat altijd ter beschikking van ondernemingen, ook wanneer het RI&E dossier al is opgesteld. Je kan ook zo’n bedrijf contacteren om voor je onderneming een bedrijfsnoodplan of ontruimingsplan op te maken. Daarnaast bieden ze ook opleidingen aan zoals ontruimingsoefeningen, zodat je personeel op de hoogte is van hoe het zich moet gedragen tijdens een noodsituatie.

 

Een brandpreventiebedrijf = een must!

Denk je eraan om zelf je RI&E op te stellen of je evacuatieplannen uit te tekenen? Dan raden we je dat resoluut af. Er komt flink wat kijken bij de opmaak van al deze documenten, waaronder een goede kennis van de Arbowet en de specificaties in het Bouwbesluit. Dankzij een brandpreventiebedrijf ben je zeker van een correct dossier op maat.

Brandpreventie bedrijven contacteren? Kom in contact met verschillende firma’s actief in je regio. Interesse? Start hier je aanvraag voor de brandbeveiliging van je gebouw.

 

brandpreventie bedrijf

 


VRAAG 3: hoeveel kost brandpreventie door een bedrijf?

De totale kostprijs hangt af van het soort onderneming, de risicocategorie (o.b.v. de sector) waartoe die behoort, de totale oppervlakte van de te inspecteren firma, het type dossier en verschillende extra kosten. Denk bijvoorbeeld maar aan het plaatsen en keuren van je blusapparatuur.

TIP: net omdat een brandpreventiespecialist maatwerk levert, raden we je aan om verschillende offertes aan te vragen bij 2 à 3 specialisten actief in je regio. Zo kan je niet alleen gericht prijzen, maar ook uitvoeringstermijnen, werkwijzen, adviezen, … vergelijken. Kom gratis in contact met diverse specialisten.

 


VRAAG 4: hoe kan ik brandpreventie bedrijven vergelijken?

Heb je contact opgenomen met verschillende firma’s? Dan kan je deze met elkaar vergelijken. Met de onderstaande tips vind jij zeker het bedrijf dat het beste bij je past:

 

 1. Kies een gespecialiseerde firma

  Om een correcte analyse uit te voeren, is kennis van de wetgeving, de mogelijke risico’s, eventuele afwijkingen, enz. vereist. Enkel een gespecialiseerde firma beschikt over adviseurs die deze kennis beheersen. Deze mensen hebben hiervoor officiële opleidingen gevolgd.

 2. Ga af op referenties

  Ken je een zaakvoerder die erg tevreden is over de diensten van een welbepaald brandpreventie bedrijf? Dan is dat al een goede indicatie. De beste referenties komen voort uit de ervaringen van anderen. Zijn het bedrijven waar je (nog) niet bekend mee bent? Bekijk dan eens online reviews.

 3. Staar je niet blind op de prijs

  Ontvang je verschillende prijsvoorstellen? Kies dan niet blindelings voor de goedkoopste offerte. Neem de tijd om alle offertes naast elkaar te leggen en de verschillende elementen met elkaar te vergelijken. Welke zaken zijn wel en niet opgenomen in de offerte? Zijn alle prijzen inclusief btw? Worden de arbeidsuren helder meegedeeld?

 4. Informeer naar hun service

  De laatste tip is gericht op de klantvriendelijkheid van het bedrijf. Kan je achteraf nog terecht bij het brandpreventie bedrijf met vragen? Zijn ze bereid om langs te komen voor een inspectie van je installaties? Geven ze misschien ook opleidingen voor je personeel? Zo ben je zeker dat je voor een betrouwbare firma kiest.

TIP: wil je meerdere bedrijven vergelijken? Vul dan het onderstaande formulier in en ontvang offertes op maat van jouw situatie:

 

Offertes voor brandpreventie ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Specialisten in brandbeveiliging