Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveiligheid-info.nl Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveiligheid-info.nl

Brandbeveiliging: voor woningen en bedrijven

Brandbeveiliging is essentieel voor woningen én bedrijven. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de kans op branduitbraak te verminderen en je huis of bedrijfspand voor te bereiden op noodsituaties. In dit artikel kom je alles te weten over de belangrijkste vormen van brandbeveiliging en wat dit gemiddeld kost!

Ga snel naar:
1. Brandbeveiliging voor woningen
2. Brandbeveiliging voor bedrijven

Werk samen met een erkend bedrijf

 

 

Waarom is brandbeveiliging zo belangrijk?

Een brand voorkomen is belangrijk om meerdere redenen. Zo red je levens en bescherm je jouw eigendom. Met brandbeveiliging spreken we over alle maatregelen en acties om aan een eventuele brand te ontsnappen. Brandveiligheid kan je op 2 manieren helpen…

 • Brand voorkomen: met de nodige beveiliging kan je brandgevaar in de kiem smoren. Sommige materialen zijn namelijk brandwerend en een detectiesysteem kan je op tijd informeren.
 • Brand vertragen: als het niet lukt om vlammen te voorkomen, dan is het natuurlijk fijn als deze zo lang mogelijk klein blijft en onder controle is. Dit geeft je lang genoeg de tijd om het gebouw te ontsnappen.

Maak je woning of bedrijf brandveilig! Bepaalde maatregelen zijn zelfs verplicht, zelfs voor woningen. Laat je dus zeker adviseren en maak jouw huis of kantoorgebouw brandveilig. Kom in contact met meerdere specialisten via onze offerteservice.

brandbeveiliging

 

1. Brandbeveiliging voor woningen

Er is een groot verschil tussen woningen, kantoorgebouwen en andere openbare gebouwen. Voor een gezinswoning zijn er minder verplichtingen, maar je wil natuurlijk wel je gezin veilig houden. We sommen de mogelijkheden op en geven je enkele tips voor brandpreventie.

 

Hoe woning brandveilig maken?

Vuur en hitte kan je op allerlei manieren tegengaan. Om je huis helemaal brandveilig te maken, kan je in de volgende zaken investeren:

 • Bouwmaterialen: je huis kan je op elk vlak brandwerend maken. Denk aan brandbestendige isolerende materialen of brandwerend glas. Een betonnen woning is heel brandwerend, maar hout kan ook goede brandveilige eigenschappen hebben.
 • Rookmelders: als je op elke verdieping een rookmelder plaatst, gaat er een alarm af bij hoge temperaturen of rookvorming. Plaats een rookmelder in de ruimtes waar dat nodig is. Zo maak je jouw huis zo veilig mogelijk.
 • Blusmiddelen: een professionele brandblusser is vaak niet nodig in een woning. Een blus- of branddeken is wel aangeraden om in de buurt van de keuken te houden. Kies ook een blusdeken dat aan alle eisen voldoet.
 • Koken & elektronica: ga verstandig om met je huishoudelijke toestellen en laat niets onnodig aan staan als je het niet gebruikt. Let ook op voor overbelasting van elektrische kabels, kortsluiting door slecht geïsoleerde bedrading en defecte contacten.

 

 

Prijs brandbeveiliging voor woningen

De ene maatregel kan je sneller uitvoeren dan de andere. Soms zijn kleine investeringen al een goed begin om je huis te beschermen. Een overzicht van de gemiddelde prijzen:

Type brandbeveiligingGemiddelde prijs (excl. btw)
AlarmsysteemVanaf € 1500
BrandblusserVanaf € 20
RookmelderVanaf € 20
BlusdekenVanaf € 15

 

TIP: neem een kijkje in de webshop! Je kan snel en eenvoudig een branddeken, rookmelder of brandblusser kopen. Zo maak je jouw huis al een stuk brandveiliger. Als je nog wat meer wil doen, kan je advies vragen bij een specialist in brandbeveiliging. Start je aanvraag hier.

brandbeveiliging thuis

 

 

 

Wetgeving brandveiligheid voor woningen

De wetgeving waarborgt de veiligheid van woningen door verschillende maatregelen op te leggen, zowel voor bestaande woningen als nieuwbouw. De verplichtingen zijn gelukkig wel beperkt:

 • Voor eengezinswoningen is het sinds 1 juli 2022 verplicht om rookmelders op elke verdieping van je huis te plaatsen. Het is daarom slim om gebruik te maken van gekoppelde rookmelders. Vergeet niet om de rookmelders regelmatig te testen.
 • Sinds 1 januari 2024 is de regelgeving rond brandveiligheid in woongebouwen aangepast, als onderdeel van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving. Zo mogen er geen brandbare objecten meer in gangen en andere gemeenschappelijke ruimtes van woongebouwen staan.

 

Wil je jouw woning brandveilig maken?

Er zijn dus meer dan genoeg maatregelen om je woning brandveilig te maken. Wees ook voorzichtig met sigaretten, laad ’s nachts geen toestellen op en onderhoud machines zoals drogers regelmatig. Ben je nog niet tevreden met je brandveiligheid thuis?

Vraag advies aan een specialist. Om je huis volledig te beschermen, kan je samen met zo’n expert kijken naar de mogelijkheden. Zo ben je 100% zeker dat je woning volledig brandveilig is en voldoet aan de geldende regels. Start je aanvraag hier.

 


2. Brandbeveiliging voor bedrijven

Je wil niet alleen veilig zijn in je eigen huis, maar ook tijdens het werk. Daarom moeten werkgevers en eigenaars verplicht investeren in de brandveiligheid van hun kantoren of andere openbare gebouwen. Sinds 2014 is elke werkgever genoodzaakt om een beleid rond brandpreventie uit te werken. Welke beveiligingen kan je voorzien en hoe zorg je nu voor een brandveilige omgeving?

 

Hoe bedrijf brandveilig maken?

Branduitbraak kan je op allerlei manieren tegengaan. Om je kantoor of horecazaak brandveilig te maken, ga je als volgt te werk:

 • Passieve brandbeveiliging: elk gebouw moet je met brandveilige materialen laten bouwen. Architecten en aannemers werken daarom exclusief met brandwerende wanden en deuren, kijken na of alle prestatiecertificaten in orde zijn, maken beslissen over nooduitgangen en andere brandvertragende onderdelen. Dit soort brandbeveiliging is essentieel voor een veilige werkomgeving.
 • Sensibilisering: een andere belangrijke stap is om de mensen in het gebouw te informeren over de brandveiligheid. Dat kan door middel van een evacuatieplan, brandoefeningen, noodverlichting, … Je vergroot het bewustzijn van je werknemers door deze structuren uit te werken in je brandpreventiebeleid en risicoanalyse. Een goede organisatie redt levens.
 • Actieve brandbeveiliging: de bovenstaande 2 maatregelen zijn een goede basis, maar er zijn ook nog enkele actieve voorzorgsmaatregelen die je moet treffen. Denk aan een alarmsysteem, verschillende blusmiddelen of een sprinklerinstallatie. Brandhaspels, noodverlichting en brandblussers moet je ook jaarlijks laten keuren zodat ze optimaal functioneren tijdens noodsituaties.

 

Prijs brandbeveiliging voor bedrijven

Door de hogere mate van verplichtingen zal je meer moeten investeren in brandveiligheid voor een kantoorgebouw of horecazaak. De totale kostprijs hangt af van het type onderneming, de risicocategorie waartoe die behoort (verschilt ook per sector), de totale oppervlakte van het gebouw, het type dossier en eventuele extra kosten (bv. keuring van blusapparatuur of rookmelders).

Benieuwd naar de totaalprijs voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met een erkende expert om een brandpreventiedossier op te maken. Vraag offertes aan bij enkele specialisten in brandpreventie en vergelijk de prijzen. Start je gratis aanvraag hier.

brandbeveiliging bedrijf

 

 

 

Wetgeving brandveiligheid voor bedrijven

De wettelijke verplichtingen voor bedrijven zijn uiteraard streng. Om de veiligheid te garanderen, maak je een brandpreventiedossier op voor jouw gebouw. Zo voorkom je brand en bereid je je voor op noodsituaties die zich tóch voordoen. In het Bouwbesluit staan deze voorschriften:

 • Brandpreventie: elk bedrijf moet een risicoanalyse opmaken voor brandgevaar. Deze risicoanalyse moet een aantal elementen in kaart brengen zoals de specifieke gevaren, alle bedrijfsgegevens en de mogelijke scenario’s.
 • Vluchtplannen: dankzij deze plannen kan iedereen snel en efficiënt het gebouw verlaten in een noodsituatie. Je bent wettelijk verplicht om ze bij elke ingang op te hangen en aan te passen aan de gekozen locatie.
 • Interne bestrijdingsdienst: als werkgever moet je minstens 2 mensen in de organisatie opleiden. Zij moeten bv. een beginnende brand kunnen bestrijden, een evacuatie begeleiden, …
 • Automatische branddetectie: elke werkgever is verplicht om beschermingsmiddelen zoals brandblussers en brandslangen jaarlijks te laten onderhouden en inspecteren. Zo maak je het ook makkelijker voor de hulpdiensten om in te grijpen.

 

Goede brandpreventie voor jouw bedrijf?

Je moet voldoende maatregelen nemen om je kantoorgebouw brandveilig te maken. Maar wees ook voorzichtig met sigaretten en onderhoud machines en elektrische installaties regelmatig. Niet zeker of je alles hebt gedaan wat je kan doen?

Vraag dan advies aan een expert. Om je bedrijf volledig te beschermen, kan je samen met een specialist kijken naar de mogelijkheden. Zo ben je 100% zeker dat je gebouw volledig brandveilig is en voldoet aan de wetgeving. Start je aanvraag hier.

 

 

Offertes voor brandpreventie ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Specialisten in brandbeveiliging