Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveiligheid-info.nl Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveiligheid-info.nl

Rookdetector

Je woning brandveilig maken? In dit artikel sommen we de belangrijkste eigenschappen van de verschillende types rookdetectoren voor je op. Daarbij komen zowel de voordelen als de nadelen aan bod. Zo kies je een rookdetector die het beste aansluit bij jouw situatie.

Ga snel naar: soorten rookdetectorenveelgestelde vragenwebshopofferte brandalarm aanvragen

 

Rookmelders regelgeving Nederland

Sinds 1 januari 2003 geldt in Nederland de verplichting voor rookmelders in nieuwbouwwoningen. In 2012 kreeg het Bouwbesluit een upgrade en geldt de verplichting ook voor renovatieprojecten. Van een bindende regelgeving voor alle woningen is tot op vandaag echter geen sprake.

Alle onderstaande types rookdetectoren voldoen aan deze wettelijke verplichting. Meer weten? Bekijk zeker ook veelgestelde vragen.

 

 

Soorten rookdetectoren

Je mag rookdetectoren niet verwarren met brandalarmen. Een traditionele rookdetector detecteert alleen maar uitzonderlijke rookproductie. Een brandalarm maakt melding bij brand en combineert dus de detectie- en alarmfunctie. We onderscheiden drie soorten rookdetectoren.

 

1. Traditionele rookdetector met melding

rookdetector met melding

Dit type staat volledig op zichzelf wat betreft de detectie en melding van rook en is dus niet verbonden aan een brandcentrale of om het even welk alarmsysteem. De meeste modellen werken op basis van batterijen. Daarnaast vind je een klein aantal modellen die je kan aansluiten op het lichtnet en zo op netstroom werken.

  • Voordelen

    Budgetvriendelijk. Je hoeft geen breekwerken uit te voeren en je plaatst ze makkelijk zelf. Dat kan via de zelfklevende achterzijde of door de rookdetector in het plafond vast te schroeven.

  • Nadelen

    De eerder beperkte geluidscapaciteit. Je moet je werkelijk binnenshuis bevinden om het alarmsignaal op te pikken. Een goede plaatsing van de rookdetector is dus belangrijk. Ook zal de detector amper opgemerkt worden door buren of buurtbewoners. Alternatieven? Een rookmelder met wifi-functie of een brandalarm, die verder in dit artikel uitgebreid aan bod komen.

  • Prijs

    Tussen 20 en 380 euro per stuk (incl. btw). Op zoek naar een autonome rookdetector met melding? Ontdek het assortiment in onze webshop.

 

Waarop letten bij keuze traditionele rookdetector?

  • Iedere rookdetector moet de CE-markering bevatten.
  • Opteer je voor een model met een batterij? Kies dan bij voorkeur voor een exemplaar met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar. Zo ben je voor een lange periode gerust.
  • Zorg dat er een testknop op het toestel aanwezig is. Test je rookdetector ook liefst één keer per maand op een correcte werking.

 

 

2. Rookmelder met wifi

rookmelder wifi

Dit type koppel je vlot aan je smartphone. Zo blijf je op elk moment op de hoogte van verdachte rookproductie of brand, binnenshuis en op verplaatsing. Een bekende toepassing is bijvoorbeeld Google Nest Protect.

  • Voordelen

    Budgetvriendelijk. Je blijft continue op de hoogte. Ook hoef je voor een rookmelder met wifi geen breekwerken uit te voeren en je plaatst ze makkelijk zelf. Dat kan via de zelfklevende achterzijde of door de rookdetector in het plafond vast te schroeven.

  • Nadelen

    Je moet altijd en overal over internet of wifi beschikken om op de hoogte te blijven. Alternatief? Een meer geïntegreerd brandalarmsysteem.

  • Prijs

    Tussen 50 en 500 euro per stuk (incl. btw). Op zoek naar een rookmelder met wifi? Ontdek het assortiment in onze webshop.

 

Waarop letten bij keuze rookmelder met wifi?

  • Iedere rookmelder moet de CE-markering bevatten.
  • Zorg dat er een testknop op het toestel aanwezig is. Test je rookdetector ook liefst één keer per maand op een correcte werking.

 

 

3. Rookdetector via brandcentrale (brandalarm)

rookdetector brandcentrale brandalarm

Het meest geïntegreerde rookdetectorsysteem om je woning te beschermen. Voor de installatie kan een erkende installateur je uitgebreid informeren en adviseren over welk type het beste aansluit bij jouw situatie.

  • Voordelen

    Makkelijk te koppelen aan bijvoorbeeld een buitensirene, brandblussystemen en de meldcentrale van de brandweer. Of aan het alarmsysteem van je woning. Je kan ook aangeven of je meldingen wilt ontvangen via je smartphone of telefoon.

  • Nadelen

    Ook al is een brandalarm een serieuze investering. Door een brandalarm te combineren met andere alarmsystemen creëer je voor jezelf, je gezin en je woning een optimale bescherming.

  • Prijs

    Tussen 1.500 en 3.500 euro (incl. btw, meerdere melders, sturingssysteem, sirene, enzovoort). Ontvang advies en een offerte op maat via onze offerteservice.

 

Waarop letten bij keuze brandalarm?

  • Kies voor een erkende installateur. Hij verzekert je advies op maat en een correcte plaatsing.
  • Ieder brandalarm moet de CE-markering bevatten.
  • Test je brandalarm ook liefst één keer per maand op een correcte werking.

 

 

Conclusie: welk type kiezen?

Wil je alleen bescherming als je thuis bent of ben je huurder van een woning of appartement? Dan biedt een traditionele rookdetector met melding een optimale bescherming. Je vindt in de webshop alvast een ruime keuze.

Heb je niet direct buren in de omgeving van je huis die je alarm kunnen horen? Of blijf je graag op de hoogte ook als je niet thuis bent? In dat geval biedt een rookmelder met wifi of een brandalarm de oplossing, eventueel zelfs in combinatie met een alarmsysteem. Voor advies op maat over een brandalarm en een correcte plaatsing kan je terecht bij een erkende installateur. Ontvang hier vrijblijvende offertes

 

rookdetector

 

Veelgestelde vragen

  • Waar rookdetectoren plaatsen?

    Bij voorkeur op plaatsen waar je doorheen moet op weg naar buiten, zoals de gang en trappenhal. Andere interessante plaatsen zijn: slaapkamers, de living en het bureau Daarnaast in kelders en op zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn, en in kelder- of zolderruimtes met een technische installatie. In appartementsgebouwen en kamerwoningen ook in kelders of op zolders die je deelt met medebewoners (gedeeld gebruik).

  • Waar rookdetectoren niet plaatsen?

    Keuken, badkamer of garage. De kookdampen, waterdampen en uitlaatgassen kunnen er ongewild een vals alarm veroorzaken.

 

Offertes voor brandpreventie ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Specialisten in brandbeveiliging