Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveiligheid-info.nl Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveiligheid-info.nl

Keuring brandveiligheid

Is jouw woning of bedrijf voorzien van brandbeveiliging via een branddetectiesysteem, brandblussers, noodverlichting, …? Dan wil je natuurlijk dat alles perfect werkt bij een brand. Een keuring van de brandveiligheid is daarom erg belangrijk. In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende keuringen die je kan, of in sommige gevallen moet, laten uitvoeren.

Ga snel naar:
Keuring branddetectie
Keuring brandblussers
Keuring brandslanghaspels
Keuring noodverlichting
Onderhoudscontract

 

Is een keuring van de brandveiligheid verplicht?

Of je al dan niet verplicht bent om een keuring van de brandveiligheid te laten uitvoeren is afhankelijk van jouw specifieke situatie.

Als particulier heb je geen verplichtingen en moet je dus geen keuringen laten uitvoeren. Natuurlijk is dat wel sterk aangeraden. Zo weet je zeker dat jouw brandbeveiliging optimaal werkt als je ze ooit echt nodig hebt. Voor bedrijven, openbare gebouwen, appartementsgebouwen, … gelden wel bepaalde brandveiligheidsmaatregelen.

Het is belangrijk om voor jouw specifieke situatie na te gaan welke regels op vlak van brandveiligheid gelden en welke keuringen daarmee gepaard gaan. Een vakman is altijd goed op de hoogte van de verschillende regels en kan je hierover verder informeren. Ontvang vrijblijvend advies op maat van experts in jouw buurt via onze offerteservice.

 

TIP: let op jouw verzekeringspolis

Hierin staat aangegeven welke keuringen je moet laten uitvoeren en hoe vaak. Om helemaal zeker te zijn kan je het ook zelf navragen bij jouw verzekeraar.

 

keuring-brandblussers

 

Soorten keuringen

Er zijn verschillende manieren om de brandveiligheid van jouw woning of bedrijf te optimaliseren. Via een branddetectiesysteem, via brandblussers, via noodverlichting, … Voor al die verschillende aspecten bestaan er specifieke keuringen. Een overzicht van de belangrijkste keuringen:

 

1. Keuring branddetectie

Een brandmeldinstallatie bestaat uit verschillende onderdelen zoals branddetectoren, sirenes en een centrale. Afhankelijk van factoren zoals de functie (wonen, werken, onderwijs,…), de oppervlakte en de hoogte van je gebouw ben je al dan niet verplicht een brandmeldinstallatie (BMI) te plaatsen. Dat vind je terug in het Bouwbesluit 2012.

 

Bekijk je brandverzekering

Gebouwen met een doormeldsysteem zijn verplicht jaarlijks een inspectie te laten uitvoeren door een gecertificeerde partner. Doormelding betekent dat de brandmeldinstallatie de brandweer verwittigt in geval van brand. Is de doormeldfunctie niet van toepassing? Dan is je inspectiecertificaat 3 jaar geldig. Toch is jaarlijks onderhoud conform NEN 2654-1 zeker aan te raden. Bekijk ook zeker je brandverzekeringspolis omtrent de voorwaarden.

Bij een keuring van branddetectie wordt het ontwerp en uitvoering van je brandmeldinstallatie gecontroleerd volgens NEN 2535. In deze norm worden alle richtlijnen voor brandveiligheid van gebouwen omschreven.

Een BMI installeren in je gebouw? Dan moet je eerst een programma van eisen opstellen. Daarin staat het beheer, de controle en het onderhoud van je brandmeldinstallatie omschreven. Dit kan je zelf doen of je kan je laten bijstaan met professioneel advies door één van onze partners. Via onze offerteservice brengen we je in contact met meerdere experts in jouw buurt en kan je vrijblijvend adviezen vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

2. Keuring brandblussers Nederland

De controle van brandblussers is gebaseerd op de norm NEN 2559. Deze norm stelt dat een jaarlijkse controle van brandblussers aan te raden is. Wettelijk gezien ben je echter verplicht maar 1 keer om de 2 jaar een controle te laten uitvoeren.

Jouw verzekeraar kan je wel nog steeds verplichten om je brandblussers jaarlijks te laten keuren. Bekijk daarom zeker jouw brandverzekeringspolis om de voorwaarden van de verzekeraar te volgen. Het keuren van brandblussers laat je best over aan een gecertificeerde controleorganisatie die op de hoogte is van de geldende regelgeving.

⇒ Prijs keuring brandblussers: ± €20 à €30/brandblusapparaat (excl. btw). Hoe meer brandblussers gecontroleerd moeten worden, hoe lager de totale kostprijs. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

3. Brandslanghaspel keuring

Een jaarlijks onderhoud van brandslanghaspels in je gebouw is verplicht. Bij brandslanghaspels kunnen zich, niet altijd zichtbare, defecten voordoen. Om een juiste werking te garanderen doe je best beroep op een REOB gecertificeerd bedrijf. Zo ben je zeker dat je voldoet aan de onderhoudsvereisten van de norm NEN 671 deel 3 die als basis dient voor de keuring.

 

Verplichte druktest

Naast de jaarlijkse keuring is er ook een verplichte druktest om de 5 jaar. De brandslanghaspel wordt dan getest op de maximale werkdruk. Naast de technische staat van de brandslanghaspel, wordt er ook gekeken naar herkenbaarheid en bereikbaarheid.

Bovendien moet zowel het jaarlijkse als het 5-jaarlijkse onderhoud door de eigenaar geregistreerd worden in een logboek. Zo kan je op elk moment bewijzen dat het nodige onderhoud is uitgevoerd, wanneer hiernaar gevraagd wordt tijdens de keuring.

⇒ Prijs keuring brandslanghaspels: ± €20 à €30/brandslanghaspel (excl. btw). Hoe meer brandslanghaspels gecontroleerd moeten worden, hoe lager de totale kostprijs. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

4. Keuring noodverlichting

Voor noodverlichting is de Europese norm NEN-EN 1838:2013 van toepassing. Jaarlijks onderhoud van noodverlichting is verplicht. Standaard staan volgende taken op het programma:

 

Correctief onderhoud

 • Versleten of beschadigde onderdelen vervangen.
 • Mogelijk defecte batterijen kunnen bij het opladen de elektronica aantasten. Hierdoor kan het nodig zijn om de printplaat of gehele armatuur, de draagconstructie van de lichtbron, te vervangen.

 

Preventief onderhoud

 • vervangen van de lichtbron en batterij
 • reiniging van de armaturen.
 • De fluorescentiebuis moet jaarlijks vervangen worden.
 • Voor de batterij van de noodverlichting geldt dit om de vier jaar.
 • Reinigen draagconstructie

⇒ Prijs keuring noodverlichting: ± €15 à €25 (2 t.e.m. 10 onderdelen ; incl. btw). Hoe meer onderdelen gecontroleerd moeten worden, hoe lager de totale kostprijs. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Tip: Kies voor een onderhoudscontract

Veel installateurs bieden onderhoudscontracten aan. Zo’n contract houdt in dat de installateur jouw brandblusser, brandhaspel, … op een afgesproken tijdstip (bv. 1x/jaar) van een controle voorziet. De voordelen:

 • Jij loopt niet het risico dat je vergeet om een keuring te laten uitvoeren.
 • Problemen of defecten worden tijdig opgespoord en defecte onderdelen worden onmiddellijk vervangen.
 • Jouw brandbeveiliging blijft in optimale staat.
 • Op termijn is zo’n onderhoudscontract goedkoper dan vele eenmalige keurings-/onderhoudsbeurten.

 

Offertes voor brandpreventie ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Specialisten in brandbeveiliging