Schouwbrand
Schouwbrand is de oorzaak van meer dan 2.000 woningbranden per jaar. Daarbij is een slecht onderhoud van de schoorsteen een van de belangrijkste redenen. Je schoorsteen regelmatig laten vegen is dus aangeraden. Alles over een schouwbrand en hoe je het kan voorkomen, lees je in dit artikel.
Oorzaken schoorsteenbrand
Je krijgt te maken met een schoorsteenbrand als brandbaar materiaal in het rookkanaal vlam vat. Het kan daarbij gaan om een vogelnest, bladeren of een andere verstopping.
Het is ook mogelijk dat verbrandingsresten (roetaanslag), die zich aan de wand van het rookkanaal ophopen, vlam vatten. Dat is vooral het geval bij houthaarden of kachels op kolen of mazout. Bij gashaarden is een schouwbrand eerder zeldzaam, aangezien ze bijna geen vervuiling in het rookkanaal met zich meebrengen.
Hoe kan je een schouwbrand herkennen? Aan een sterke rookontwikkeling, die ook in huis terecht kan komen, en een loeiend geluid in de schoorsteenwand. Ook een abnormaal warm rookkanaal, een sterke roetgeur en vlammen die soms ook uit de schoorsteen komen, wijzen op een schouwbrand.
Schouwbrand voorkomen? Schoorsteen vegen!
Schouwbranden kunnen ontstaan door een slechte constructie van de schoorsteen, een foutief gebruik, maar vooral door onvoldoende onderhoud. Het is dus ook belangrijk om je schoorsteen regelmatig te laten reinigen. Vraag hier gratis offertes aan op maat bij erkende schoorsteenvegers.
In Nederland is het niet verplicht om je schoorsteen te laten reinigen. Toch kan je verzekeringsmaatschappij dit eisen. Toch is het ten zeerste aan te raden om regelmatig je schoorsteen te vegen. Een vervuilde schoorsteen brengt veel gevaren met zich mee: CO-vergiftiging en een schoorsteenbrand.
TIP: Voorzie branddetectie zodat je tijdig wordt verwittigd in geval van een schouwbrand.
✓ Vraag hier gratis offertes aan bij verschillende installateurs van branddetectiesystemen.
Schoorsteenveger prijs
De kostprijs van een schoorsteenveger is afhankelijk van het type reiniging dat hij uitvoert.
Een schouw laten kuisen (1 rookkanaal dat regelmatig onderhoud krijgt) kost gemiddeld € 60 à € 100. Wanneer de schoorsteen al een tijdje niet meer gereinigd is en sterk vervuild is, zal de prijs vanzelfsprekend hoger liggen.
Je schoorsteen laten vegen door een erkende schouwveger en benieuwd naar een prijs en advies op maat van jouw situatie?
✓ Vraag hier gratis offertes aan bij erkende schoorsteenvegers.
TIP: Verzeker jouw schouw van een regelmatige reiniging en controle door een onderhoudscontract aan te vragen bij je schoorsteenveger. Zo’n onderhoudscontracten zijn vaak ook voordeliger voor je portemonnee.
Kies voor een erkende schoorsteenveger
Je schoorsteen laten vegen is nodig om in orde te zijn met de verzekering, ook wanneer het wettelijk niet verplicht is. Wanneer je geen attest kan voorleggen dat de schoorsteenreiniging bewijst, loop je namelijk het risico dat de verzekering in geval van een schoorsteenbrand niets terugbetaalt. Weet dat enkel een erkende schoorsteenveger zo’n attest kan uitschrijven.
Extra tips om een schouwbrand te voorkomen
Naast een regelmatige reiniging van je schoorsteen zijn er ook andere tips die kunnen helpen om een brand in de schoorsteen te voorkomen:
- Laat een vakman de schouw controleren op scheurtjes en lekkages.
- Kies voor een schoorsteenkap en voorkom zo vogelnesten, ingroeiende planten en steen- en bladerresten in het rookkanaal.
- Gebruik de geschikte brandstof: droog, natuurlijk, onbehandeld hout/kolen. Een kachel is geen vuilbak!
- Ventileer de ruimte voldoende. Verse lucht is noodzakelijk voor een goede verbranding.
- Kies voor een kachel op maat van de ruimte.
Wat te doen bij een schouwbrand?
Krijg je toch te maken met een schoorsteenbrand, dan kan je best het volgende doen:
- Bel onmiddellijk de brandweer.
- In afwachting kan je het vuur proberen doven met zand of zout. Gebruik nooit water. Daardoor ontstaat stoom en teveel stoom kan tot een explosie of scheur in het rookkanaal leiden.
- Sluit de schoorsteenklep en onderbreek de luchttoevoer.
- Maak de ruimte rond de kachel/haard vrij van brandbaar materiaal.
- Bescherm jezelf en verlaat de ruimte.
- Na de brand: Verlucht grondig en laat de schoorsteen controleren vooraleer je ze terug gebruikt.