Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveiligheid-info.nl Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveiligheid-info.nl

Brandblussers

Brandblussers zijn een onmisbaar onderdeel in de brandbeveiliging van een gebouw. Belangrijk is wel dat het juiste type brandblusser gebruikt wordt. Afhankelijk van het soort brand en het materiaal dat in brand staat, is namelijk een ander soort brandblusser nodig. Een overzicht van de soorten brandblussers samen met hun prijzen en eigenschappen vind je hier samen met interessante tips.

 

Soorten brandblussers

Branden worden opgesplitst in verschillende brandklassen, gaande van A-klasse branden tot F-klasse branden. Het onderscheid wordt gemaakt afhankelijk van het brandbaar materiaal.

Binnen het assortiment brandblussers wordt het onderscheid gemaakt tussen schuimblussers, poederblussers, en CO2 blussers. Elk brandblusapparaat heeft daarbij zijn eigen bluseigenschappen (ook uitgedrukt in brandklassen). Deze eigenschappen bepalen voor welk soort brand, of anders gezegd voor welk soort brandklasse, het blusapparaat gebruikt kan worden:

 

Brandklasse
Brandbaar materiaal
Vereiste brandblusser
Brandklasse A
Vaste stoffen: hout, papier, textiel, ...
Schuimblusser

Poederblusser
Brandklasse B
Vloeistoffen: verf, olie, ...
Schuimblusser

Poederblusser

CO2 blusser
Brandklasse C
Gassen: butaan, propaan, aardgas, ...
Poederblusser
Brandklasse D
Metalen: magnesium, aluminium, natrium, ...
D poederblusser
Brandklasse E
(eigenlijk afgeschaft)
Elektrische toestellen & installaties
CO2 blusser
Brandklasse F
Vetten en oliën
Vetbrandblusser

 

1. Schuimblusser

De schuimblusser is waarschijnlijk de meest voorkomende brandblusser op de markt. Deze is gevuld met water en een schuimvormend middel. Bij gebruik dekt de substantie de brand af waardoor de zuurstof weggenomen wordt en de brand dooft.

Het grote voordeel van schuimblussers is de lange blusduur en het feit dat het schuim niet schadelijk is voor het milieu en geen schade achterlaat. Het schuim kan je makkelijk zelf opkuisen en dat maakt dit type blustoestel populair voor gebruik thuis of op kantoor.

» Geschikt voor brandklassen A en B

Richtprijs schuimblusser 2l: €50
Richtprijs schuimblusser 6l: €100
Richtprijs schuimblusser 9l: €115
Richtprijs schuim-vetblusser 2l: +/- €35

⇒ Bekijk het assortiment schuimblussers en bijhorende prijzen in de webshop

 

2. Poederblusser

De inhoud van een poederblusser bestaat uit verschillende chemicaliën. Poederblussers zijn populair omdat ze voor heel wat verschillende branden ingezet kunnen worden.

Net zoals schuimblussers hebben ze een lange blusduur. Het nadeel is wel dat de inhoud, in tegenstelling tot de inhoud van schuimblussers, schadelijker is voor het milieu. Bovendien kunnen ze veel nevenschade veroorzaken, zeker aan elektrische apparaten, en is het moeilijk om de resten achteraf op te kuisen.

Hou er ook rekening mee dat er tijdens het blussen met een poeder brandblusser een grote stofwolk ontstaat. Dat kan het zicht belemmeren waardoor je minder snel kan wegkomen. Bij de keuze tussen een schuim- of poederblusser wordt daarom meestal een poeder brandblusser aangeraden.

» Geschikt voor brandklassen A, B en C

Richtprijs poederblusser 1kg: €20
Richtprijs poederblusser 2kg: €40
Richtprijs poederblusser 6kg: €90
⇒ Bekijk het assortiment poederblussers en bijhorende prijzen in de webshop

 

3. CO2 blusser

Een CO2 brandblusser of koolstofdioxide brandblusser herken je aan de zwarte sneeuwkoker aan het uiteinde van het blusapparaat. Let daar zeker mee op, want het uiteinde kan bij gebruik heel koud worden en zelfs brandwonden veroorzaken.

Aangezien ze geen nevenschade veroorzaken, worden co2 brandblussers vaak gebruikt in musea, scholen en ruimtes met elektrische apparaten. In keukens van horecazaken zijn dit type brandblussers zelfs verplicht.

» Geschikt voor brandklasse B (en de afgeschafte brandklasse E)

Richtprijs CO2 blusser 2kg: €85
Richtprijs CO2 blusser 5kg: €125
⇒ Bekijk het assortiment CO2 blussers en bijhorende prijzen in de webshop

 

Van plan om een brandblusser te kopen en op zoek naar advies en tips? Meer informatie over waarop je zoal moet letten bij het kopen van een brandblusser lees je in dit artikel.

brandblusser soorten

Brandblusser kopen? Let op de keuringsmerken!

Het belangrijkste is dat een brandblusser voldoet aan de EN-3 keuring. Dat betekent namelijk dat hij voldoet aan de Europese regelgeving. Nederland heeft nog een extra keurmerk, het Nederlands rijkstype keurmerk. Een brandblusser met een rijkstype keurmerk werd m.a.w. ook door de Nederlandse autoriteiten gecontroleerd, getest en goedgekeurd.

 

Plaatsing brandblusser

Een brand blusser is waarschijnlijk het bekendste blusmiddel. Minder in private woningen, maar wel in kantoorgebouwen, scholen en andere openbare gebouwen wordt er daarom veel aandacht besteed aan een correcte plaatsing.

Bij het plaatsen van de brandbeveiliging verdeelt men het te beveiligen gebouw eerst in verschillende zones. Men doet dat op basis van de bestemming van de te beveiligen ruimtes en het brandrisico. De oppervlakte van de zone bepaalt dan het aantal vereiste brandblusapparaten. Het is ook belangrijk dat de blusapparaten goed bereikbaar zijn. Dat betekent op korte loopafstand, niet achter deuren en zo’n 1m boven de vloer.

Het minimumaantal vereiste brandblussers kan natuurlijk uitgebreid worden naar eigen wens. Zo worden bijvoorbeeld vaak extra blustoestellen geïnstalleerd op risicovolle plaatsen zoals de keuken, in de buurt van machines, … Brandblussers moeten ook altijd voorzien worden van pictogrammen zodat het in geval van nood sneller duidelijk is waar ze zich bevinden.
⇒ Lees hier meer over veiligheidspictogrammen.

 

Van plan om (een) brandblusser(s) te plaatsen en benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Bekijk het assortiment brandblussers en de bijhorende prijzen in de webshop.

 

Is een keuring/onderhoud van brandblussers verplicht?

Brandblussers moeten jaarlijks voorzien worden van een onderhoud dat wordt uitgevoerd door een erkend REOB onderhoudsbedrijf. Dit wordt omschreven in de onderhoudsnorm NEN2559. Je gaat best een jaarlijks onderhoudscontract aan met een REOB onderhoudsbedrijf. Zo ben je verzekerd dat je brandblussers wel degelijk goed functioneren en vermijd je hoge boetes bij inspecties.

Jouw brandbeveiliging laten keuren en benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Vrijblijvend offertes aanvragen kan via de offertepagina.

 

TIP: Om de brandveiligheid van jouw woning, bedrijf, … te verhogen zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Het stopt niet bij brandblussers. Zo kan je er ook voor kiezen om een brandalarm of rookmelders te installeren om preventief te beschermen. Om de brandveiligheid extra te verhogen, kan je ook brandwerende deuren, branddekens, … plaatsen.

Jouw eigendom brandveilig maken en op zoek naar een oplossing op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende installateurs via het onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor brandpreventie ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Specialisten in brandbeveiliging