Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveiligheid-info.nl Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveiligheid-info.nl

Brandwerende deuren

Met branddeuren kan je de brand- en vluchtveiligheid van een gebouw of woning optimaliseren. Ze zijn in bepaalde mate bestand tegen brand waardoor ze de branddoorslag uitstellen. Welke functie hebben brandwerende deuren? Aan welke eisen moeten ze voldoen? Wat is de kostprijs? Je ontdekt de antwoorden samen met andere interessante info over brandwerende deuren in dit artikel.

branddeuren voorbeeld Het belang van een branddeur

Brandwerende compartimenteringen in een gebouw of woning zijn belangrijk tijdens een brand. Ze zorgen er namelijk voor dat een brand beperkt blijft tot een bepaalde zone en niet overslaat naar een andere ruimte. Brandwerende deuren werken dat in de hand.

Ze bieden een bepaalde weerstand tegen vuur waardoor ze gedurende een bepaalde tijd kunnen voorkomen dat de brand via de deur doorslaat naar de andere kamer. Op die manier is de kans groter dat er een veilige vluchtweg is voor de slachtoffers en hulpverleners. Branddeuren plaatsen verhoogt m.a.w. je overlevingskans bij een brand.

Brandwerende deuren kom je vaak tegen in openbare gebouwen, kantoren, parkeergarages, … maar tegenwoordig vind je ze ook steeds vaker in woningen. Dat komt omdat branddeuren nu ook beschikbaar zijn in afwerkingen die verder staan van de gekende industriële look.

 

Mogelijke uitvoeringen

Branddeuren zijn tegenwoordig beschikbaar in allerlei stijlen en afwerking. Voor een kantoor of je eigen woning? Een branddeur kopen kan altijd in functie van het bestaande interieur.

Verschillende uitvoeringen:

 • Brandwerende schuifdeuren
 • Brandwerende draaideuren
 • Brandwerende roldeuren (ook brandwerende rolluiken genoemd)
 • Brandwerende draaideuren

Ook op vlak van materialen heb je een ruime keuze:

 • Branddeur in inox
 • Branddeur in metaal
 • Branddeur in aluminium
 • Branddeur in hout
 • Branddeuren met beglazing

 

Prijs branddeur

Branddeuren plaatsen hoeft niet noodzakelijk heel duur te zijn. Ze zijn er namelijk in verschillende prijsklasses, sterk afhankelijk van het merk en de gekozen uitvoering.

Een goedkope brandwerende deur kan je al hebben voor zo’n €120. Voor sterkere, mooiere en duurzamere varianten betaal je natuurlijk meer. Prijzen rond de €600 of zelfs veel meer zijn daarbij geen uitzondering. Deze dure prijzen zijn meestal van toepassing op de deuren voor industrieel gebruik. Enkele richtprijzen voor brandwerende deuren:

 • Brandwerende verfdeur: ± €380 (incl. plaatsing)
 • Brandwerende deur wit gelakt: ± €500 (incl. plaatsing)
 • Brandwerende deur eik: ± €450 (incl. plaatsing)

Benieuwd naar een exacte prijs voor een brandwerende deur op maat van jouw situatie en wensen? ✓ Vraag vrijblijvend offertes aan via de offertedienst.

 

brandwerende deur plaatsen

 

Brandwerende deuren wetgeving

Een branddeur is aan allerlei keuringsattesten onderworpen. We geven een overzicht.

 

1. Nederlandse normen

Alle branddeuren moeten voldoen aan de eisen in het Bouwbesluit, gebaseerd op de Nederlandse norm NEN 6069:2011 die voortvloeit uit de Europese norm EN 1634-1. Deze omschrijven waaraan een branddeur moet voldoen.

In Nederland worden zowel de branddeur als het kozijn getest volgens NEN 6069:2011. Daarbij wordt rekening gehouden met:

 • Vlamdichtheid (E): er ontstaan bij de brand geen openingen of spleten in de constructie.
 • Stabiliteit (R): de bouwelementen van de branddeur mogen in geen geval bezwijken in geval van brand.
 • Isolerend vermogen (I): de deur moet beschikken over thermische isolatie die temperatuurstijgingen (max 180 °C) aan de niet-verhitte zijde zo laag mogelijk houdt. Zo wordt vermeden dat er brand ontstaat door verhitting aan de andere zijde van de deur.

Op basis van het test- en brandrapport volgt een classificatie die aangeeft hoe brandveilig een deur is. Daarbij wordt rekening gehouden met de vlamdichtheid, straling en isolatie.

 

2. CE-markering: verplicht sinds 2019

De norm EN 16034 stelt een uniforme regelgeving binnen de EU. Daarom is sinds 2019 een CE-markering op branddeuren verplicht. Deze geeft een indicatie hoe lang een deur vlamdicht is en isolerend werkt. In Nederland dient een branddeur minimaal 60 min vlamdicht te zijn.

Ga dus zeker na of bij een nieuwe aankoop de branddeur beschikt over een CE-markering. Kies ook voor een complete deurset. Wanneer je losse stukken apart aankoopt, riskeer je dat het materiaal niet optimaal presteert in geval van brand.

 

Erkend kwaliteitslabel

Aan de scharnierkant van de branddeur bevindt zich een zekerheidslabel. Via een QR-code kan je zowel de brandwerendheid als de rookwerende prestaties van de branddeur eenvoudig ophalen. Je kan er ook mee nagaan in welke van de drie zekerheidsklassen de deur is geleverd.

Daarom kies je in het geval van branddeuren best voor een erkend GND-bedrijf, een Nederlands keurmerk voor kwaliteitsdeuren. Zij bieden branddeuren aan binnen de 3 verschillende zekerheidsklasses. Dat heeft onder andere invloed op:

 • De garantie: op deuren uit klasse 1 krijg je 2 jaar garantie, uit klasse 2 en 3 is dat 6 jaar.
 • De verantwoordelijkheid: bij deuren uit klasse 1 en 2 ligt de verantwoordelijkheid voor een correcte montage bij de koper of aannemer. Bij deuren uit klasse 3 blijft de verantwoordelijkheid volledig de fabrikant.

 

8 tips voor een conforme branddeur

Is je branddeur gemonteerd? Overloop dan ter controle de volgende zaken:

 • Heb je een testrapport?
 • Stemmen de afmetingen overeen met die uit het testrapport?
 • Is de deur compleet gemonteerd? Controleer of het type sloten en scharnieren overeenkomt met het rapport.
 • Sluit de deur vanzelf bij een brandmelding? Ook wanneer er geen stroomtoevoer is?
 • Sluit de deur zonder belemmeringen?
 • Is het montagevlak voldoende stabiel?
 • Is er een onderhoudssticker op de deur aanwezig?
 • Ben je in het bezit van een onderhoudscontract? Ga ook na of het onderhoud en de controle bijgehouden worden in een logboek.

 

Vakman inschakelen of doe-het-zelven?

Branddeuren hebben enkel een nut als ze op een correcte manier en volgens de vereiste voorschriften worden geplaatst. Zo mag er niet teveel speling zijn rond het deurblad om te voorkomen dat vlammen door de spleten toch kunnen overslaan naar een andere ruimte. De nodige voorzichtigheid is ook vereist wanneer gewapende platen aan een bestaande deur worden bevestigd.

Fouten bij het plaatsen zijn snel gemaakt en dat heeft een nefaste invloed op de werking. Bij een brandwerende deur is dat natuurlijk het laatste wat je wil. Een vakman heeft de nodige kennis en ervaring om de plaatsing te doen zoals het hoort. Zo ben jij verzekerd van kwaliteit en vooral veiligheid.

 

Offertes voor brandpreventie ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Specialisten in brandbeveiliging