Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveiligheid-info.nl Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveiligheid-info.nl

Rookmelders verplicht

Jaarlijks komen er mensen om het leven door het niet tijdig opmerken van woningbranden. Vooral de rook die daarbij vrijkomt, is gevaarlijk en kan snel je woning vullen. Daarom verstrengde de overheid in 2022 de wetgeving rond rookmelders. Maar voor wie zijn rookmelders nu verplicht? Waar is een rookmelder verplicht? Hoe installeer je deze toestellen? En hoe kan je ze onderhouden? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Waar zijn rookmelders verplicht?
Hoe rookmelders installeren?
Tips voor een brandveilig gebouw
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Voor wie zijn rookmelders verplicht in Nederland?

Rookmelders dragen bij aan de brandveiligheid van je woning of gebouw. Ze zijn belangrijk omdat rook in het gebouw zich snel kan verspreiden doorheen verschillende ruimtes. Wanneer je dit niet opmerkt, bijvoorbeeld ’s nachts, kan dat levensgevaarlijk zijn. Daarom heeft de overheid de wetgeving verstrengd. Sinds 1 juli 2022 is het voor alle woningen verplicht om op elke verdieping minstens 1 rookmelder te hebben. In kamerwoningen is in elke kamer een brandmelder verplicht.

Op zoek naar een rookmelder? In onze webshop vind je een breed assortiment aan rookmelders. Zo kan je verschillende rookmelders vergelijken en de beste uitkiezen. Ontdek het aanbod in de webshop.

rookmelder verplicht

 

Waar & hoeveel rookmelders verplicht?

De overheid legt ook enkele regels vast over waar die rookmelders verplicht zijn in je woning. Rookmelders zijn in alle woningen verplicht op de volgende plekken:

 • Op elke verdieping met een keuken, kamer of slaapkamer
 • In alle kamers van een kamerwoning
 • In elke ruimte op de kortste vluchtroute naar buiten
 • In een kelder of zolder die deel uitmaakt van de woning of waar je door stapt op de kortste vluchtroute van de slaapkamer naar buiten

De eigenaar van de woning is steeds verantwoordelijk voor de plaatsing van een rookmelder. Bij huurwoningen is het de verhuurder die moet zorgen voor de nodige rookmelders. Is er een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan is het de bewoner of eigenaar die verantwoordelijk is voor de rookmelders in zijn of haar woning. Dat is trouwens niet het geval voor gemeenschappelijke ruimtes.

 

Niet zeker of je in je ruimte een rookmelder moet plaatsen?

Als je twijfelt of een brandmelder verplicht is in een bepaalde ruimte of op een bepaalde plek, kan je altijd advies vragen bij een specialist. Deze informeert jou over de verplichting van rookmelders alsook over de mogelijke systemen, en kan jou helpen bij de installatie. Vergelijk offertes van specialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Rookmelders installeren werkwijze

Rookmelders kan je zelf installeren in je woning. Daarbij zijn er enkele punten die belangrijk zijn om op te letten. We overlopen hieronder de werkwijze om een rookmelder te plaatsen volgens de wetgeving:

 1. Juiste locatie kiezen

  Belangrijk voor een goede werking van je rookdetector is dat deze op de juiste plek geplaatst is. Idealiter plaats je rookmelders aan het plafond, omdat rook opstijgt. Plaats ze ook op minstens 50 cm van de muren en hoeken, en indien mogelijk in het midden van het plafond. Zo kan je rookmelder het snelst rook waarnemen. Plaats je rookmelder vooral niet in de buurt van een ventilator, boven de verwarming of op een tochtige plek.

 2. Rookmelder installeren

  Eenmaal je een goede plek gevonden hebt, kan je de rookmelder ophangen. De manier om deze te installeren kan verschillen per type rookmelder. Daarom volg je best de voorschriften van de fabrikant. Eenmaal de rookmelder geplaatst is, mag je zeker niet vergeten deze nog in te schakelen. Ook dat is wettelijk verplicht.

 3. Rookmelder testen

  Nadat je rookmelder geïnstalleerd is, moet je het systeem ook nog testen. Daarvoor druk je op de testknop en ga je na of je het alarm in alle kamers kan horen. Test dit ook zeker eens wanneer alle deuren in je woning of gebouw gesloten zijn. Zo ben je zeker van een efficiënte werking van je rookmelder.

Je woning of gebouw brandveilig maken? Schakel een brandveiligheidsspecialist in. Deze kan jou verder informeren over hoe je je gebouw brandveilig kan maken. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

 

brandmelder verplicht

 

Tips voor een brandveilige woning of gebouw

Rookmelders dragen dus mits een correcte plaatsing bij aan een brandveilige woning of een brandveilig bedrijfsgebouw. Maar wat kan je nu nog doen om de brandveiligheid te verhogen? We geven een overzicht van enkele nuttige tips:

 • Rookmelders onderhouden: rookmelders moet je na de installatie ook blijven onderhouden voor een efficiënte werking. Zo kan je de rookmelders best maandelijks testen en regelmatig afstoffen. Heb je een rookmelder met vervangbare batterij? Dan moet je de batterij van je rookmelder tijdig vervangen. De rookmelder zelf moet je sowieso ook om de 10 jaar vervangen.
 • Brandalarmen: naast rookmelders zijn er ook nog andere soorten brandalarmen. Zo kan je bijvoorbeeld een alarmsysteem installeren dat sirenes laat afgaan en de hulpdiensten verwittigt wanneer het rook detecteert. Daarnaast zijn er ook sprinklerinstallaties die branden detecteren en onder controle proberen te houden. Deze toestellen zijn vooral interessant voor bedrijfsgebouwen.
 • Blusmiddelen: verder is het voor grotere gebouwen ook interessant om enkele blusmiddelen beschikbaar te hebben. Er zijn verschillende soorten blusmiddelen waaruit je kan kiezen, zoals brandblussers, brandslangen of een branddeken. Deze middelen zullen dus niet preventief werken, maar helpen wel wanneer er toch brand ontstaat.
 • Elektrische apparaten: elektrische apparaten zijn soms de oorzaak van een brand. Daarom is het belangrijk om deze niet te laten opladen ’s nachts en wanneer je niet in het gebouw of je woning aanwezig bent. Het is ook aangeraden om elektrische apparaten indien mogelijk uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt. Zo kunnen ze niet oververhitten.
 • CO-melder: naast brandalarmen laat je ook best een CO-melder installeren in je woning of gebouw. Bij bepaalde verwarmings- of heetwatertoestellen is er namelijk een gevaar dat koolstofmonoxide kan vrijkomen. Als CO zich verspreidt in de ruimte ontstaat er een risico op CO-vergiftiging.

 

Brandpreventie in bedrijfsgebouwen

Ook bedrijfsgebouwen moeten enkele maatregelen nemen i.v.m. brandpreventie. Wat die maatregelen zijn, hangt af van de functie van het gebouw, de oppervlakte en hoogte van het gebouw… Zo zijn werkgevers in sommige gevallen verplicht om een brandmeldinstallatie te plaatsen, brandblussers op tijd te laten keuren, brandslangen te hebben en jaarlijks te onderhouden… Omdat veel zaken tijdig gecontroleerd moeten worden, is het aangeraden een onderhoudscontract aan te gaan. Vind een geschikte installateur in je buurt.

 

Veelgestelde vragen verplichting rookmelders

Heb je nog verdere vragen over rookmelders en de wetgeving errond? Misschien vind je het antwoord bij de veelgestelde vragen hieronder:  • Is een rookmelder verplicht voor de brandverzekering?
   Brandverzekeraars verwachten dat je verantwoordelijk omgaat met je woning of gebouw en de nodige maatregelen neemt voor de veiligheid van het gebouw. Maar brandverzekeraars zullen doorgaans niet weigeren om je te vergoeden bij schade wanneer je niet de nodige rookmelders hebt. Enkel als specifiek vermeld staat in je verzekeringscontract dat rook- of brandmelders verplicht zijn of als de brand duidelijk te wijten is aan nalatigheid, kan de verzekeraar een vergoeding weigeren.


  • Welke rookmelders kies ik best?
   Rookmelders moeten altijd het Europees keurmerk EN 14604 hebben. Let bij de aanschaf van je rookmelders ook op de levensduur. Doorgaans gaat een kwaliteitsvolle rookmelder 10 jaar mee. Ook met het batterijsysteem van een rookmelder hou je best rekening. Een toestel met een langere batterijduur bespaart je namelijk kosten en daardoor kan je ook minder vaak vergeten om de batterijen te vervangen.


  • Hoe wordt gecontroleerd of ik in orde ben met de wetgeving rond rookmelders?
   De controle op rookmelders gebeurt door de gemeenten en kan in theorie in elke woning plaatsvinden. In de praktijk is het echter moeilijk om voor elke woning te controleren of de vereiste toestellen aanwezig zijn en goed onderhouden worden. Plaats rookmelders daarom altijd voor je eigen veiligheid!


  • Krijg ik een boete als ik geen rookmelder plaats?
   Dat hangt af van jouw gemeente. De gemeente is namelijk degene die de handhaving van de wetgeving rond rookmelders controleert. In theorie kan een gemeente dan ook een boete uitdelen wanneer je die regels niet naleeft. Maar in de praktijk zijn er niet veel gemeentes die dit (kunnen) controleren.

 

Offertes voor brandpreventie ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Specialisten in brandbeveiliging