Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveiligheid-info.nl Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveiligheid-info.nl

Batterij rookmelder

Rook is de grootste oorzaak van dodelijke slachtoffers bij woningbranden. Nog vóór er vuur te zien is, overlijden mensen door de giftige gassen. Wil je op tijd kunnen ingrijpen bij een beginnende woningbrand en jezelf in veiligheid brengen? Een rookmelder met een batterij biedt uitkomst. Maar welke soorten rookmelders met batterij zijn er? Wat zijn de voordelen van deze rookmelders? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten rookmelders met batterij
Voordelen rookmelder met batterij
Hoe batterij rookmelder vervangen?
Waarom een vakman inschakelen?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe werkt een rookmelder met batterij?

Een rookmelder met een batterij krijgt energie van een verwisselbare of ingebouwde batterij. Er zijn verschillende types rookmelders, maar het basisprincipe is altijd hetzelfde. Ontstaat er rook in je woning? Dan laat de rookmelder een alarm horen om je te waarschuwen. Daarnaast kan je rookmelders met een batterij koppelen aan een meldkamer. Zo zijn de hulpdiensten meteen ingelicht als je woning in brand staat.

batterij rookmelder

 

Soorten rookmelders met batterij

Er zijn verschillende soorten rookmelders met een batterij op de markt. Een kort overzicht van de 3 meest voorkomende types:

 

1. Individuele rookmelders met batterij

Dit is een standaard rookmelder die rook in je woning detecteert zodra het begint te verspreiden. Het systeem heeft geen extra functionaliteiten, maar is daarom wel goedkoper dan andere rookmelders. Ben je op zoek naar een betaalbare rookmelder met batterij? Dan is een individuele rookmelder de beste optie.

 

2. Koppelbare rookmelders met batterij

Een koppelbare rookmelder is een goede optie als je meerdere rookmelders van hetzelfde model in huis haalt. Wanneer je deze rookmelders met elkaar verbindt, treden ze allemaal in werking als er ergens in de woning brand uitbreekt. Zo is iedereen meteen ingelicht en is er altijd genoeg tijd om veilig buiten te komen. Koppelbare rookmelders zijn daarom veiliger dan de individuele variant.

 

3. Slimme rookmelders met batterij

Een slimme rookmelder heeft de meeste functionaliteiten en is te verbinden met smartphones en tablets. Breekt er brand uit? Dan krijg je een push-bericht van je rookmelder en kan je op veilige afstand actie ondernemen. Daarnaast koppel je zo’n slimme rookmelder met batterij gemakkelijk aan andere melders van hetzelfde model.

BELANGRIJK: er zijn ook verschillende batterijen voor rookmelders. Zo hebben AA-batterijen met hun 3 jaar een langere levensduur dan 9-volts batterijen. Lithium batterijen gaan dan weer de volledige levensduur van je rookmelder mee (gemiddeld 10 jaar). Ben je op zoek naar een nieuwe rookmelder met batterij? Vergelijk prijzen en producten in onze webshop of schakel een vakman in via onze offerteservice.

 

Welke rookmelder met batterij kies ik best?

Dat hangt onder meer af van je budget, je persoonlijke wensen en de grootte van je woning. Wil je een goed overzicht van de mogelijkheden op maat van jouw situatie? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice en laat je adviseren door een professionele installateur actief in jouw buurt.

TIP: ben je ook op zoek naar een alarmsysteem? Overweeg dan een alarmsysteem met geïntegreerde rookmelder. Dan ben je in één keer klaar! Start je aanvraag hier.

 

Voordelen rookmelder met batterij

Een batterij in een rookmelder moet je op termijn vervangen. Daar hoef je geen rekening mee te houden als je een rookmelder op netstroom aansluit. Dat nadeel is echter beperkt, want de levensduur van batterijen blijft toenemen. Daarnaast heeft een rookmelder met batterij tal van voordelen:

  • Overal te plaatsen: rookmelders met een batterij zijn draadloos en dus overal te plaatsen. Het voordeel hieraan is dat je de optie hebt om de melder te plaatsen waar brandgevaar het grootst is en geen rekening hoeft te houden met bedrading.
  • Duidelijk signaal als de batterij bijna op is: piept je rookmelder? Dit betekent doorgaans dat je batterij aan vervanging toe is. Een rookmelder piept dan elke 40 seconden een keer. Dit gebeurt ver van tevoren, dus je hebt meer dan genoeg tijd om een nieuwe batterij in je melder te plaatsen.
  • Lithium batterijen: met lithium batterijen hoef je je geen zorgen meer te maken om de voeding van je draadloze rookmelder. Deze batterijen gebruik je tijdens de gehele levensduur van de rookmelder (10 jaar) en zijn van tevoren ingebouwd.

 

TIP: laat je rookmelders plaatsen door een vakman

Heb je nog geen rookmelders in huis? Vergelijk dan offertes van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt voor gerichte prijzen en advies op maat. Vakmensen hebben veel ervaring met het plaatsen van rookmelders met batterijen en weten precies waar ze op moeten letten.

Op zoek naar een vakman? Maak gebruik van onze gratis offerteservice.

 

rookmelder batterij

 

Batterij rookmelder vervangen

Wil je de batterij van je rookmelder vervangen? Dan ga je als volgt te werk:

  1. Verwijder de rookmelder van de bevestigingsplaat

    Draai de melder in de aangegeven richting om hem los te maken van de bevestigingsplaat. Hier heb je in sommige gevallen een schroevendraaier bij nodig, afhankelijk van het model van je rookmelder.

  2. Haal de batterij uit de behuizing

    Nu kan je de batterij uit de rookmelder halen. Gooi de lege batterij niet zomaar weg en ga langs bij een erkend inleverpunt.

  3. Plaats de nieuwe batterij

    Let op de + en – polen en plaats de nieuwe batterij in de melder. Daarna kan je de rookmelder weer dichtmaken.

  4. Plaats de rookmelder terug

    Draai de melder vervolgens in tegengestelde richting terug op de bevestigingsplaat. Eventueel check je nu of de rookmelder weer werkt door middel van de testknop.

Een rookmelder met batterij laten plaatsen of vervangen door een vakman? Ontvang gericht advies en prijzen op maat van vakmensen actief in jouw buurt met onze offerteservice.

 

Waarom een vakman inschakelen?

Rookmelders met batterijen zijn niet moeilijk om zelf te plaatsen, maar er zijn veel zaken om rekening mee te houden als je gaat voor optimale brandveiligheid. Hieronder de belangrijkste redenen om samen te werken met een professionele vakman:

  • Kwalitatief eindresultaat: als je rookmelders laat plaatsen door een vakman, weet je zeker dat je huis brandveilig is. Een vakman zorgt ervoor dat de rookmelder op de meest optimale plek hangt, dat alles goed is gemonteerd en dat de rookmelder zelf van hoge kwaliteit is. Daarnaast kan hij vrijblijvend advies geven over mogelijke vervolgstappen om je huis nóg brandveiliger te maken.
  • Garantie: laat je een rookmelder met batterij plaatsen door een vakman? Dan krijg je altijd garantie op het geleverde product en de plaatsing. Bij eventuele problemen neemt de vakman de kosten op zich.
  • Alarmsysteem met geïntegreerde rookmelder: voor een complete beveiliging van je woning laat je een alarmsysteem met geïntegreerde rookmelder plaatsen. Zo bescherm je jouw woning en dierbaren zo goed mogelijk.

TIP: ben je geïnteresseerd in een rookmelder met batterij? Of zet je een stapje verder met een alarmsysteem met geïntegreerde rookmelder? Maak gebruik van het onderstaande offerteformulier en ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt:

 

Offertes voor brandpreventie ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Specialisten in brandbeveiliging