Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveiligheid-info.nl Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveiligheid-info.nl

Brandblusser auto: info & tips

Een brandblusser in je wagen is in Nederland  niet verplicht. Toch is het geen overbodige luxe om een brandblusser in je wagen te hebben. Je verzekert er de veiligheid van je jezelf en je passagiers mee en in praktijk werden er al heel wat levens mee gered. Overweeg je om een brandblusser te kopen? Lees hier welk type het best past in de auto, wat het kost en waarmee je allemaal rekening moet houden.

 

Brandveiligheid in de wagen

In tegenstelling tot vele andere landen zijn veiligheidsuitrustingen zoals een gevarendriehoek, een veiligheidsvestje, een EHBO-trommel en een brandblusser niet verplicht in de auto. Toch is het aan te raden om over de nodige uitrusting te beschikken  om voorbereid te zijn in geval van bijvoorbeeld een brand in de wagen.

Ben je van plan om een brandblusser aan te schaffen? Wij helpen je met het kiezen van het juiste type voor je wagen.

 

Welk type auto brandblusser kopen?

Er bestaan verschillende soorten brandblussers. Maar welk type koop je nu best voor in de auto? We maken een onderscheid tussen de poederblussers en schuimblussers.

 

1. Poederblussers

In de meeste auto’s is het minimale voorzien, namelijk een poederblusser van 1 kg. Een kleine autobrand zal je misschien kunnen blussen met zo’n toestel, maar in de meeste gevallen zal het niet voldoende zijn.

Een poederblusser kan bovendien heel wat schade aan je wagen toebrengen. Het poeder is namelijk een heel fijn chemisch zout dat kan invreten. Het deskundig laten verwijderen is dan ook nodig om latere problemen te voorkomen.

Wil je je auto voorzien van een poederblusser? Koop hem nu via de webshop.

 

2. Schuimblussers

Een auto brandblusser met sproeischuim is het meest geschikt bij een autobrand. In vergelijking met een poederblusser brengt het veel minder schade aan. Waterschade is hier namelijk de enige blusschade. Bovendien heeft een schuimblusser een langere blusduur en is de kans op heropflakkering kleiner dan bij een poederblusser.

Een nadeel is wel dat je een schuimblusser rechtstreeks op de vlammen moet richten. Dat kan gevaarlijk zijn als je niet goed oplet.

Wil je je auto voorzien van een schuimblusser? Koop hem nu via de webshop.

 

brandblusser auto

Brandblusser auto kopen

Hier kan je brandblussers kopen van verschillende merken & types. De prijs is daarbij vooral afhankelijk van de bluscapaciteit en de kwaliteit van de gebruikte materialen.

Enkele voorbeelden:

  • Voor een poederblusser van 2 kg, geschikt voor A-, B- en C-klasse branden betaal je zo’n €30.
  • Een schuimblusser van 2 kg, geschikt voor A-, B- klasse branden heb je voor ongeveer €20.
  • Een poederblusser van 6 kg, geschikt voor A-, B- en C-klasse branden kan je al hebben voor ongeveer €42.

Ontdek hier het volledige aanbod in de webshop.

 

Brandblusser auto kopen: aandachtspunten

Een auto brandblusser kopen is belangrijk voor je brandveiligheid. Je kan het dus maar beter goed doen. Hieronder geven we een overzicht van de dingen waar je best op let bij de aankoop van een brandblusser voor in de auto.

 

1. Een beugel voor je brandblusser

Ben je slim en kies je toch voor een brandblusser in de auto, bevestig deze dan ook in een beugel. Op die manier voorkom je dat het apparaat bij een ongeval door de auto vliegt. Om te verzekeren dat de brandblusser in de beugel blijft zitten, wordt bij de meeste apparaten een spanbandje meegeleverd.

 

2. Brandblusser auto die voldoet aan de regelgeving

Wanneer je een autobrandblusser koopt, kies je er best een die voldoet aan de Europese en Nederlandse regelgeving.

Het bewijst dat het toestel blusefficiënt is en dat de kwaliteit van het blusmiddel gegarandeerd is. Dat een toestel voldoet aan de Europese EN3-label wordt in Nederland duidelijk door het Nederlands rijkstype keurmerk, herkenbaar aan de ovale ellips op het etiket van het toestel.

Het voorkomen van de letters ‘CE’ geeft dan weer aan dat de brandblusser voldoet aan de voorschriften van de Europese PED-richtlijn (van 97/23/EG).

 

3. Grootte brandblusser auto

Bij het bepalen van je brandblusser, hou je ook best rekening met de grootte en het gewicht van je wagen. Hoe zwaarder de wagen, hoe groter je brandblusser moet zijn.

 

Gewicht auto (kg)Gewicht brandblusser (kg)
< 3.5001
Tussen 3.500 - 7.5002
> 7.5003

 

4. De juiste brandklasse

Het is belangrijk dat je brandblusser geschikt is voor het juiste type brand. De meeste brandblussers zijn geschikt voor het blussen van verschillende materialen.

Toch kan het geen kwaad om hier extra aandacht aan te besteden. Welke stoffen het apparaat kan blussen, is aangeduid met een letter die de brandklasse aanduidt. Die brandklasse maakt duidelijk voor welke ruimte de brandblusser precies geschikt is.

 

Offertes voor brandpreventie ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Specialisten in brandbeveiliging