Brandblusser kopen: waarop letten?
Een brandblusser kopen is een belangrijke stap voor je brandveiligheid. Ze kunnen de brand in je woning of auto vertragen. Let op bij de aankoop dat ze voldoen aan de voorgeschreven veiligheidsstandaarden om zeker te zijn van de kwaliteit.
Kenmerken van een veilige brandblusser
Een brandblusser moet voldoen aan regelgevingen op Europees en nationaal niveau. Als je brandblusser voldoet aan onderstaande kenmerken, dan ben je zeker dat ze van goede kwaliteit zijn.
CE-markering
Naast de kader met informatie over de samenstelling en de brandklasse, zie je rechts verschillende kentekens en nummers. Ze vertellen aan welke normen en richtlijnen ze voldoen. Het voorkomen van de letters CE geeft aan dat de brandblusser voldoet aan de voorschriften van de Europese PED-richtlijn (van 97/23/EG). Concreet betekent dit dat je apparaat geslaagd is voor alle testen die deze richtlijn vereist. En dit zowel voor het reservoir als voor de accessoires op het vlak van drukrisico’s. Het nummer naast de CE-markering is het nummer van de Europese instantie die de controles heeft voorgezeten. Dat kan verschillen van apparaat tot apparaat.
EN3-markering
De letters EN3 met daarrond een sterrenkring, wijst erop dat je de brandblusser voldoet aan de NEN – EN3-norm. Deze Europese norm schrijft bepaalde standaarden voor op het vlak van prestaties. Slaagt de brandblusser op de tests opgesteld volgens de normen van de richtlijn, dan wilt dit zeggen dat ze blusefficiënt zijn en dat de kwaliteit van het blusmiddel gegarandeerd is.
Nederlands rijkstype keurmerk
Het voldoen aan Europese EN3-label wordt in Nederland aangegeven door het Nederlands rijkstype keurmerk. Dit keurmerk wordt aangegeven door een ovale ellips op het etiket en bewijst dat de brandblusser geslaagd is voor alle test. Extra handig is het nummer er net onder. Dit individuele nummer kan men te weten komen van welke fabrikant het afkomstig is.
Extra nuttige info
Op het etiket staat ook nog andere nuttige informatie die van belang kan zijn. Zoals bijvoorbeeld voor welke brandklasse het apparaat geschikt is en wanneer het geproduceerd is.
Koop de brandblusser met de juiste brandklasse
Let er ook altijd op dat je apparaat geschikt is voor het juiste type brand. De meeste brandblussers zijn voorzien voor branden van verschillende materialen. Toch is het belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden. Brandblussers geschikt voor brandhaarden in ruimtes met veel vloeibare stoffen, zijn niet geschikt voor het blussen van branden ontstaan door elektrische apparatuur.
Welke stoffen het apparaat kan blussen, is aangeduid met een letter. Die letter duidt de brandklasse aan, waarmee het duidelijk is of ze geschikt zijn voor de ruimte die je brandveilig wil maken. Zo kan er op een apparaat een letter A, B, C, D, E of F staan. Meer info over de betekenis van de verschillende letters, lees je in het artikel over brandklasses.
Waar kan je brandblussers kopen?
Wil je een brandblusser kopen? In de webshop kan je verschillende merken en types ontdekken.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
Welke type brandblusser voor welke ruimte?
- Poederblusser : een brandblusser op basis van poeder is geschikt om branden te vertragen in ruimtes met veel papier of textiel, vloeibare stoffen en gassen. Het nadeel van dit type blusser is de nevenschade die ze veroorzaken. Ze hebben een groot blussend vermogen. Het restpoeder vereist ook dat de ruimte grondig gereinigd moet worden.
- Schuimblusser: Een schuimblusser wordt vooral gebruikt in kantoren, scholen en bibliotheken. Ze vertragen branden van klasse A en B. Ze zijn dus vooral geschikt voor het doven van brandende vaste stoffen en vloeibare stoffen, maar niet voor het doven van brandende gassen.
- CO2-blussers: CO2-blussers zijn vooral geschikt in ruimtes met elektrische apparatuur.