Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveiligheid-info.nl Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveiligheid-info.nl

CO2-brandblusser

CO2-blussers worden voornamelijk geplaatst in omgevingen met kostbaar (elektronisch) materiaal. Waarom worden CO2 blussers gebruikt? Hoe zet je ze in tijdens een brand? Hoe onderhoud je deze brandblusser? Dit en andere vragen worden besproken in dit artikel.

Ga snel naar:
Werking CO2-blusser
CO2-blusser kopen
Hoe CO2-brandblusser gebruiken?
Onderhoud en keuring CO2-brandblusser
Andere soorten brandblussers

Ga naar webshop

 

 

Wat is een CO2-blusser?

Een CO2 blusser bevat het gas koolstofdioxide. Je vindt ze ook wel onder de benaming ‘koolzuursneeuwblusser’, refererend naar het witte poeder die als residu achterblijft wanneer de brandblusser volledig leeggespoten is. Je herkent een CO2 blusser aan de trechtervormige spuitmond waarmee het gas verspreid wordt. CO2 is een gas dat vriestemperaturen van wel -80°C aanneemt. Door het ijskoude gas op de bron van het vuur te spuiten, dooft de brand uit en verstikt het vuur.

 

CO2-blusser werking

CO2 blussers worden gebruikt voor het blussen van branden in de brandklasse B (vloeistoffen zoals olie, alcohol, benzine, vetstoffen, bitumen,…) en uit brandklasse E (elektrische toestellen en installaties).

Het belangrijkste kenmerk van koolzuursneeuwblussers is dat ze geen blusschade veroorzaken en geen reststoffen achterlaten. Daarom zijn ze ideaal voor objectbescherming. In bepaalde bedrijven waar objectbescherming erg belangrijk is, is het verplicht om een co2-brandblusser in huis te hebben. Dit is het geval bij horeca-keukens, elektrische schakelkasten, verfspuitcabines, lascabines en computer- en serverruimtes.

Daarnaast is een co2-blusser ook het perfecte blusmiddel om extra bescherming te bieden waar je nevenschade kan missen als kiespijn, bijvoorbeeld in musea of in (historische) archieven.

 

Voordelen van een CO2-blusser

 • Laat geen reststoffen na bij gebruik;
 • Waardevolle voorwerpen en installaties blijven gespaard van blusschade;
 • Kan toegepast worden bij hoogwaardige elektronische apparatuur (+ 1000 V).

 

Nadelen van een CO2-blusser

 • Geen indringend vermogen waardoor de brand opnieuw kan oplaaien;
 • Duur in aankoop;
 • Snel opgebruikt;
 • Niet geschikt voor kleine ruimtes! Dat kan verstikkingsgevaar induceren omdat gas zwaarder is dan lucht;
 • Veel rookvorming bij gebruik op vaste stoffen.

 

CO2-blusser kopen

CO2 blussers zijn verkrijgbaar in verschillende volumes. Hieronder enkele richtprijzen:

 • CO2-brandblusser 2 kg: vanaf € 85,00 (incl. btw)
 • CO2-brandblusser 5 kg: vanaf € 125,00 (incl. btw)
 • CO2-bluswagen 10 kg: vanaf € 695,00 (incl. btw)

Ben je benieuwd naar de verschillende volumes waarin een CO2-blusser beschikbaar is? Of wil je eerder prijzen en verschillende soorten brandblusapparaten vergelijken? Bekijk het aanbod in de webshop.

 

Let op de keurmerken!

Als je een CO2-brandblusser koopt, controleer dan zeker of hij aan de nodige keurmerken voldoet. Draagbare blandblussers moeten voldoen aan de eisen in de NEN-EN 3-7:2004 +A1. Het Rijkstypekeur-keurmerk verzekert jou ervan dat jouw brandblusapparaat goedgekeurd is en vertelt jou ook voor welke brandklasse het gebruikt kan worden. Zo ben je absoluut zeker van de kwaliteit en veiligheid van jouw blusser. Koop dus zeker een Nederlands brandblusapparaat en geen buitenlands. Deze keurt de inspectie sowieso af.

 

CO2-brandblusser gebruiken

co2-blusser

Het is belangrijk om te weten hoe je een co2-blusser moet gebruiken en waarop je daarbij moet letten. Zo kan je veilig en correct te werk gaan wanneer je hem nodig hebt.

 1. Blijf laag wanneer je naar de brand loopt en adem zeker geen rook in. Probeer ook rustig te blijven;
 2. Leg jouw ene hand op de fles en trek de borgpen van de koolzuursneeuwblusser eruit met jouw andere hand;
 3. Spuit eerst een proefstoot recht voor je uit om te zien hoe ver de straal reikt. Vervolgens kan je de straal op de vlammen richten. Doe dat met het gedeelte waar de straal van de blusser eindigt. Spuit nooit van te dichtbij, anders kan de brand uitbreiden. Richt de bluskoker op de onderkant van het vuur;
 4. Knijp de afsluiter volledig in om de CO2-wolk op het vuur te richten en blus ononderbroken van links naar rechts en van voren naar achteren;
 5. Verlaat na het blussen meteen de ruimte! Anders kan er verstikkingsgevaar optreden;
 6. Hou er rekening mee dat de brand opnieuw kan oplaaien. Controleer dus of de brand volledig gedoofd is en blijf dit gedurende het komende half uur regelmatig doen. Zet ook de ramen en deuren open om de ruimte te ventileren.

Let op! Tijdens het blussen zelf koelt de spuitmond af tot wel -80°C. Daarom mag je deze nooit aanraken, want dat veroorzaakt ernstige brandwonden. Dit geldt tevens ook voor de spuitvloeistof zelf. Richt de straal nooit naar mensen!

 

Onderhoud en keuring van CO2-brandblussers

Brandblussers die voor privégebruik dienen, hebben geen onderhoudsplicht. Het is natuurlijk wel aan te raden om een optimale werking te voorzien.

Brandblussers die in een professionele of openbare context gebruikt worden of in de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw gebruikt worden, hebben wel onderhoudsplicht. De brandblusapparaten worden zowel gecontroleerd als voorzien van een onderhoud. De onderhoudsregels vind je terug in de NEN 2559. Deze onderscheidt vier verschillende onderhoudsniveaus:

 • Er moet regelmatige controle op scheuren of deuken worden uitgevoerd door de gebruiker zelf.
 • Jaarlijks onderhoud en controle door een REOB-KIWA gediplomeerde monteur van een REOB-gecertificeerd bedrijf zijn verplicht.
 • Na vijf jaar wordt het toestel onderworpen aan een uitgebreid onderhoud en controle, waarbij de inhoud van het brandblusapparaat opnieuw wordt gevuld.
 • Er volgt na 10 jaar een uitgebreide revisie door een deskundige. Het toestel wordt volledig gedemonteerd en de cilinder wordt onderworpen aan een drukproef. Onderdelen en vulling worden hersteld, bijgevuld of vervangen indien nodig.
 • Na 20 jaar moet het toestel buiten gebruik worden gesteld.

Een controle of onderhoudsbeurt laat je best uitvoeren door een gekwalificeerde controleorganisatie. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen via de offertepagina.

 

co2-brandblusser

 

Hoe een CO2-blusser in huis plaatsen?

Een CO2 blusser kan je, net zoals andere brandblusapparaten, eenvoudig zelf plaatsen. Bij CO2 blussers moet je er expliciet voor zorgen dat ze op maximaal 5 meter loopafstand van het brandgevaar hangen. Zorg er bij de plaatsing van het brandblustoestel voor dat de toegang tot het toestel niet verhinderd wordt!

Bevestig de blusser aan de muur met een stevige beugel of statief. Houd rekening met de minimale bevestigingshoogte. Dat is maximum 1 meter voor blussers >5 l. Voor brandblussers <5 l is dat 1,5 meter hoogte. Markeer tenslotte de locatie van het brandblusapparaat met een pictogram (verplicht!).

 

 

Significant verschil tussen CO en CO2!

Het zou kunnen dat je bij de vermelding van een CO2-blusser onbewust de link legt met een CO-melder. Dit lijkt een logische link, maar beiden hebben in theorie weinig met elkaar te maken.

CO (koostofmonoxide) is een stof de zich in het lichaam bindt aan hemoglobine (een eiwitje dat zuurstof in ons lichaam vervoert). Door deze ontmoeting kan hemoglobine niet langer zuurstof rondvoeren en ontstaat er dus koolstofmonoxidevergiftiging. Dit risico wordt groter door onvolledige verbranding van brandstoffen zoals hout, aardgas en benzine. CO is onzichtbaar en volledig geurloos, waardoor het vaak te laat wordt opgemerkt. Slachtoffers raken na een tijdje bewusteloos en laattijdig ingrijpen kan zelfs de dood tot gevolg hebben. CO-melders zorgen voor een tijdige opsporing.

CO2 (koostofdioxide) daarentegen, is een gas dat van nature voorkomt in de atmosfeer. Het is dus niet giftig. De huidige exuberante verbranding van fossiele brandstoffen stoot te veel CO2 uit en veroorzaakt het welbekende broeikaseffect.

 

 

Andere soorten brandblussers

Naast de CO2-blussers bestaan er ook schuimblussers en poederblussers, die elk ingezet kunnen worden in specifieke situaties:

Brandklasse
Brandbaar materiaal
Vereiste brandblusser
Brandklasse A
Vaste stoffen: hout, papier, textiel, ...
Schuimblusser

Poederblusser
Brandklasse B
Vloeistoffen: verf, olie, ...
Schuimblusser

Poederblusser

CO2 blusser
Brandklasse C
Gassen: butaan, propaan, aardgas, ...
Poederblusser
Brandklasse D
Metalen: magnesium, aluminium, natrium, ...
D poederblusser
Brandklasse E
(eigenlijk afgeschaft)
Elektrische toestellen & installaties
CO2 blusser
Brandklasse F
Vetten en oliën
Vetbrandblusser

 

Ga naar webshop

 

 

 

Offertes voor brandpreventie ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Specialisten in brandbeveiliging